Παρουσιάσεις
Στην ιστοσελίδα μας τελικά θα βρει κανείς κείμενα από παλαιές και λιγότερο παλαιές φάσεις τής ελληνικής γραμματείας.
Έχουμε από χρόνια συλλέξει κείμενα της εποχής που συνήθως την αποσιωπούν ή (δυστυχώς) την αγνοούν είτε οι συντάκτες των σχολικών προγραμμάτων είτε συγγραφείς διδακτικών βιβλίων. Είναι επιλογές μας από δύο εκτεταμένες σειρές κειμένων, μία εξωχριστιανική και μία χριστιανική.
Η εξωχριστιανική σειρά περιλαμβάνει τα κείμενα των συνεχιστών τής κλασικής φιλοσοφικής παράδοσής μας, που δεν έπαψαν να τη μελετούν, να γράφουν γι’ αυτήν σχόλια/υπομνήματα στα έργα των παλαιών και να διδάσκουν σε σχολές παντού στα ελληνιστικά κέντρα. Χαρακτηριστικά τούς ονομάζουν “σχολιαστές” ή “υπονηματιστές”, π.χ. τού Αριστοτέλη, του Πλάτωνα κτλ. – στα λατινικά “commentatores” και τα έργα τους “commentaria” (είναι και ελληνόφωνοι και λατινόγλωσσοι). Νεοπλατωνικοί οι περισσότεροι.
Χριστιανική σειρά ονομάζουμε τη συλλογή έργων στοχαστικού –και όχι αυστηρά κηρυγματικού− λόγου εκκλησιαστικών συγγραφέων, που σπούδασαν ελληνική φιλοσοφία στις ίδιες σχολές τής εποχής τους και μελετούσαν έργα των αρχαίων και των συνεχιστών τους.
Οι δύο σειρές κειμένων μαζί συγκροτούν στην πραγματικότητα μία γραμματεία ενιαία και θα την λέμε απλά Μεταχριστιανική γραμματεία. Γιατί σε όλους τους μεταχριστιανικούς αιώνες δεν έπαψε να υπάρχει και να λειτουργεί κοινή παιδεία, η μεταχριστιανική ενιαία παιδεία (ίχνη της μπορεί να βρούμε ακόμα ως τους χρόνους του Διαφωτισμού – την αναίρεσή της ανέλαβε να εκτελέσει αργότερα η «ελληνοχριστιανική» δήθεν παιδεία, αλλότριο ιδεολόγημα και νόθο).
Βλ. ΘΕΜΑΤΑ
Θεωρούμε ότι η γνωριμία και εξοικείωση με αυτά τα κείμενα είναι μοναδικός τρόπος για να επιχειρηθεί η ελλείπουσα φιλοσοφική κατεργασία τής νέας μας γλώσσας, αφού η γλώσσα των Μεταχριστιανικών κειμένων είναι ο άμεσος πρόγονος της δημοτικής και της τωρινής μας γλώσσας – όπως με παρόμοια κείμενα, λατινικά, και μακρόχρονη παιδευτική τριβή πάνω σ’ αυτά λαξεύτηκαν άριστα, και από την πρώτη ανάπτυξή τους, οι νέες ευρωπαϊκές γλώσσες μέσα στους αιώνες.